Teal live!

Teal live!

Transformatie van oud naar nieuw

Deze ontwikkeling wordt met recht een transformatie genoemd, omdat er een totaal nieuw paradigma wordt gevraagd van mensen. Een paradigma is een set van overtuigingen, waarden en drijfveren dat leidt tot een specifieke manier van denken en doen. Dit doet appel op persoonlijk leiderschap van iedereen in de organisatie: directie, managers, medewerkers, stafmensen, van iedereen wordt gevraagd zich aan te passen aan een andere manier van werken. Aangezien paradigma’s vaak onbewust zijn en ingebakken zitten in de cultuur van de organisatie, vraagt dit een proces van bewustzijnsontwikkeling en het omzetten van nieuwe inzichten naar nieuw gedrag, vaardigheden en overtuigingen.

Integrale organisatieontwikkeling

Dit vraagt om integrale organisatieontwikkeling, waarbij de externe marktomstandigheden van de organisatie vertaald worden naar een heldere richting, inrichting en verrichting van de organisatie.
De richting gaat over een betekenisvolle missie en waarden en de inrichting over de besturing, systemen en processen van de organisatie. Deze moeten in lijn zijn met de richting van de organisatie. Verrichting betekent dat alle mensen in staat zijn om te gaan met de nieuwe omstandigheden. Bestaande organisatievormen zijn doordrenkt met (controle)praktijken in o.a. Finance en HRM beleid en de bestaande medewerkers hebben de competenties die passen bij het bestaande paradigma. Zo dichten we in een resultaatgerichte organisatie waar winst maken en korte termijn centraal staan, leiderschap toe aan mensen die in hun drijfveren en waardesysteem daarop gefocust zijn.

De gewenste verandering gaat eerst door de veranderaars heen

Organisaties worden gevormd door mensen en het succes van organisaties wordt bepaald door de mate waarin mensen in staat zijn zich aan te passen aan deze nieuwe omstandigheden. Dit wordt ook wel agile of wendbaar genoemd. Aangezien de gewenste verandering eerst door de verandering heen gaat, kost deze transformatie tijd. Het resultaat wordt bepaald door de mate waarin de leiders en medewerkers bereid en in staat zijn om met een open mindset naar het effect van hun eigen handelen te kijken en open te staan voor nieuwe overtuigingen en manieren van werken.

Nieuwe vormen van organiseren vragen dus om ontwikkeling van persoonlijk leiderschap, teamontwikkeling en andere inrichting van de organisatie. Dit vraagt om een integrale aanpak die Teal biedt.

Leave a Reply

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Teal en download gratis het ebook Wendbaar organiseren en Power of Presence. Deze e-mail nieuwsbrief komt maximaal twee keer per jaar.

Je inschrijving is gelukt. Je krijgt een e-mail om te bevestigen dat je je hebt ingeschreven. Klik op de link en dan word je doorgestuurd naar de downloadpagina voor je gratis ebooks!