Pensioen: afbouwen of een nieuwe fase in je leven?

Pensioen: afbouwen of een nieuwe fase in je leven?

In mijn coachpraktijk word ik regelmatig geïnspireerd door de zoektocht van mensen. Zo heb ik een tijd geleden een man begeleid die over een paar jaar met pensioen gaat na een bevredigende loopbaan waarin hij veel mooie en verschillende banen heeft gehad. Geïnspireerd door een trektocht in Tibet met zijn kinderen, besefte hij dat hij op een kruispunt van wegen staat: afbouwen van werk en activiteiten of juist opladen voor een nieuwe fase van zijn leven.

Anders doen of anders zijn

Na zijn trektocht kwam hij thuis met een bucketlist van alle activiteiten die hij altijd al wilde doen, zoals parapanten en een wereldreis maken. Bij de start van de coaching kwam hij met een indrukwekkend plan van aanpak met activiteiten die hij altijd al had willen doen. Gaandeweg de gesprekken kwam hij er achter dat het niet zozeer gaat om de activiteiten die gedaan willen worden, maar dat zich een nieuwe bewustzijnsstaat aandient wat vraagt om een hele andere manier van leven. Hij werd niet zozeer uitgenodigd om dingen anders te doen en nieuwe activiteiten te ondernemen, maar vooral anders te zijn.

Ont-wikkelen van patronen uit de persoonlijkheid

Hij ontdekte dat hij in zijn leven altijd gericht was geweest op het zorgen voor anderen, zijn ouders, zijn gezin, zijn medewerkers in de managementbanen die hij gedaan had. Hij voelde zich erg verantwoordelijk voor zijn directe omgeving en ontdekte een aantal krachtige overtuigingen, zoals ‘ik mag er zijn als ik zorg voor anderen’, ‘ik mag er zijn als ik presteer’ en ‘ik moet sterk en rationeel zijn’. Hierdoor was hij primair gericht geraakt op anderen een genoegen doen, voordat hij voor zichzelf zorgde in de zin van zijn eigen passie, bezieling en persoonlijke waarden leven.

Hij ontdekte dat het in zijn volgende fase in het leven vooral gaat om het toelaten van deze bezieling en zijn eigen behoeften. Deze bezieling was zijn routekaart om te volgen zonder een vastomlijnd plan. Deze bezieling en behoeften laten zich niet verklaren, analyseren of in een uitgebreid plan van aanpak omzetten. Hij ontdekte dat hij al heel lang een verlangen had om vrij te zijn, zichzelf te zijn, gevoelig en raakbaar te zijn, maar dat hij dit steeds weg gestopt had achter zijn rationalisaties en zijn zoeken naar zekerheid en erkenning in de buitenwereld. Om zijn hart en bezieling te volgen en meer leidend te laten zijn in de volgende fase in zijn leven, wordt een appèl gedaan op andere intelligenties en energiebronnen: niet zozeer zijn hoofd waar ratio zit maar vooral op zijn gevoel, intuïtie en hartintelligentie. Hij realiseert zich dat dit vraagt om loslaten van een aantal oude overtuigingen, want in plaats van sterk en rationeel zijn vraagt dit juist om het toelaten van raakbaarheid en kwetsbaarheid. Hij ontdekte ook dat het toelaten van deze kwetsbaarheid diepgang versterkt in zijn relaties met anderen.

Deze man inspireerde mij enorm in zijn zoektocht naar de diepere waarden in zijn leven. Ik geloof dat hij ook een grote inspiratiebron is voor leeftijdgenoten die net als hij op weg zijn naar een periode na 67 jaar. Door bereidheid om naar jezelf te kijken, wakker te worden uit alle identificaties van de persoonlijkheid is er echt een nieuwe fase in ontwikkeling en leven mogelijk, ongeacht leeftijd en levensfase. Het enige wat nodig is om dat onbestemde gevoel van onvrede en verlangen naar vernieuwing te volgen en het lef te hebben om na al die jaren van ingesleten patronen het echt helemaal anders te gaan doen.

Ben jij ook toe aan een nieuwe fase in je leven? Wellicht helpt coaching jou hierbij.

Leave a Reply

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Teal en download gratis het ebook Wendbaar organiseren en Power of Presence. Deze e-mail nieuwsbrief komt maximaal twee keer per jaar.

Je inschrijving is gelukt. Je krijgt een e-mail om te bevestigen dat je je hebt ingeschreven. Klik op de link en dan word je doorgestuurd naar de downloadpagina voor je gratis ebooks!